Cofnij Email Link
+ servings
4.60 na 5 głosów

Tagine z wołowiny i ciecierzycy

Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy to przepyszny, pełen aromatu obiad jednogarnkowy. Niesamowite bogactwo aromatów w tym daniu plus prostota przygotowania to największe zalety tego dania rodem z Afryki.
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 dzień 3 godziny

Składniki

Marynata

  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżki kuminu
  • ½ łyżki harissy
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Pozostałe

  • 1 kg wołowiny np. rostbefu
  • 2 cebule
  • 600 ml bulionu wołowego
  • 400 g ciecierzycy (może być z puszki)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 200 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • garść świeżo pokrojonej kolendry

Kroki

Marynata

  • Wymieszaj wszystkie przyprawy z dwiema łyżkami oleju w dużej misce lub garnku.
  • Mięso pokrój w dużą kostkę i przełóż do garnka z przyprawami.
  • Dokładnie natrzyj każdy kawałek wołowiny mieszanką przypraw i wstaw na noc do lodówki.

Przygotowanie

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć pokrojone w plastry cebule i duś na małym ogniu ok 5 minut.
  • Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Gdy będzie odpowiednio rozgrzany, zacznij wykładać po kolei kawałki mięsa i obsmażaj z każdej strony, po czym przełóż mięso do garnka z cebulą.
  • Gdy obsmażysz całe mięso i przełożysz do garnka, dodaj do niego gorący bulion, krojone pomidory i ciecierzycę. Duś przez 1,5 godziny.
  • Po tym czasie dodaj suszone śliwki i duś kolejne 1,5 godziny.
  • Podawaj z kuskusem lub pieczonymi batatami.
Posiłek: obiad
Kuchnia: marokańska
Słowo kluczowe: ciecierzyca, gulasz wołowy, kuchnia marokańska, kuchnie świata, marokański tagine, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, orientalny obiad, rodzinny obiad, tadżin, tadżin z wołowiną, tagine, tagine z wołowiną, wołowina