Formę do babki wysmaruj tłuszczem i posyp mąką.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Za pomocą miksera utrzyj w drugiej misce masło z drobnym cukrem i cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę.
Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając.
Dodaj mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników (możesz to zrobić za pomocą silikonowej łyżki).
Połowę maślanej masy przełóż do innej miski.
W kubku wymieszaj kakao z wrzątkiem do powstania gęstej pasty. Dodaj ją do jednej z części ciasta i wymieszaj.
Przełóż obie masy do formy na babkę, przekładając je: jasna-ciemna-jasna-ciemna. Długim patyczkiem lub widelcem zrób zygzaki w cieście.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez 45-50 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika. Po 7-10 minutach przełóż ciasto na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Posyp ciasto cukrem pudrem lub polej lukrem bądź czekoladową polewą.