Go Back Email Link
+ servings
4.84 na 6 głosów

Lasagne bolognese - klasyczny przepis

Lasagne bolognese to klasyk kuchni włoskiej. Warstwy makaronu przekładane farszem z sosu bolońskiego i beszamelu, zapieczone pod mozzarellą to idealny pomysł na obiad.
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 4 hours

Sprzęt

  • 1 Forma do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm

Składniki

Bolognese

  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wołowego
  • 100 g boczku lub pancetty
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 250 ml mleka
  • 150 ml czerwonego wina
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz

Beszamel

  • 70 g masła
  • 70 g mąki
  • 700 ml mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Pozostałe

  • 125 g mozzarelli
  • 30 g parmezanu
  • 250 g makaronu lasagne

Kroki

  • Cebulę, selera naciowego i marchewkę pokrój w drobną, równą kostkę. W nieco większą kostkę pokrój boczek.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pokrojone warzywa i pancettę. Smaż wszystko przez 8 minut na średnim ogniu, regularnie mieszając.
  • Dodaj mielone mięso i smaż, aż zacznie się rumienić i uzyska jasnobrązowy kolor.
  • Wlej wino na patelnię, dokładnie zamieszaj, zbierając wszystkie przywarte do dna kawałki i gotuj wszystko przez 3 minuty aż płyn całkowicie wyparuje.
  • Dodaj pomidorowy, mleko, oregano sól i pieprz i gotuj przez 5-6 minut. Po tym czasie dodaj tyle bulionu, by przykrył wszystkie składniki i gotuj pod przykryciem przez 3 godziny, mieszając co kilka minut. Jeżeli w trakcie gotowania sos zrobi się zbyt gęsty i zacznie przywierać do patelni, dodaj kilka łyżek bulionu.
  • Pod koniec gotowania sosu zacznij przygotowywać beszamel. Rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Wsyp mąkę i zamieszaj. Smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu.
  • Wlej mleko do garnka i intensywnie mieszaj rózgą kuchenną. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotuj przez 6-8 minut, regularnie mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
  • Na spodzie formy rozłóż cienką warstwę sosu bolognese i przykryj makaronem. Ułóż kolejne warstwy (u mnie wychodzą 4 warstwy) w kolejności bolognese - beszamel - makaron, kończąc na warstwie beszamelu.
  • Ułóż na beszamelu poszarpaną mozzarellę, posyp startym parmezanem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut.
  • Podawaj ze świeżą bazylią lub oregano.
Posiłek: obiad
Kuchnia: śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: beszamel, bolognese, klasyczny obiad, kuchnie świata, lasagne, lasagne bolognese, lazania, makaron, makaron z sosem, mozzarella, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z makaronem, obiad z piekarnika, prosty obiad, ragu alla bolognese, rodzinny obiad, sos beszamelowy, sos boloński, tani obiad, włoski obiad, zapiekanka makaronowa