Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami

Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami to pyszne, zaskakująco proste i pięknie wyglądające ciasto. Idealne do kubka kawy czy herbaty.
Porcje 12 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 30 min.

Sprzęt

  • 1 Tortownica o średnicy 25 cm

Składniki

  • czerwone pomarańcze
  • 200 g masła
  • 400 g cukru
  • 4 jaja
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 ml wody

Kroki

  • 3 pomarańcze sparz, zetrzyj z nich skórkę (zachowaj ją - wykorzystamy ją do ciasta).*
  • Pokrój pomarańcze na plastry o grubości 3-4 mm.
  • W garnku wymieszaj 200 ml wody, 200 g cukru i sok z ½ pomarańczy. Dodaj pomarańcze i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  • Wyjmij pomarańcze z syropu i zostaw do wystudzenia.
  • Masło utrzyj z pozostałymi 200 g cukru na jasną i puszystą masę.
  • Dodawaj po jednym jajku, dalej ubijając.
  • Dodaj do ciasta startą wcześniej skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
  • Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały.
  • Dół tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem
  • Ułóż na dnie podgotowane wcześniej plastry pomarańczy, a na nich rozłóż równo ciasto.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz 40-45 minut (do suchego patyczka).
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i zdejmij boki foremki. Gdy ciasto przestygnie, ostrym nożem odetnij równo "górkę" ciasta i przełóż ciasto do góry nogami. Polej je syropem pozostałym po gotowaniu pomarańczy.

Rady

*Skórka sprawia, że ciasto ma bardzo delikatną goryczkę. Jeśli jej nie lubisz, obierz pomarańcze całkowicie ze skóry.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: angielska, europejska
Słowo kluczowe: angielski deser, ciasta, ciasto, ciasto madeira, ciasto migdałowe, ciasto na lato, ciasto pomarańczowe, ciasto ucierane, ciasto z czerwonymi pomarańczami, ciasto z owocami, czerwone pomarańcze, deser, deser na święta, letnie ciasto, owocowy deser