Cofnij Email Link
+ servings
5 na 6 głosów

Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca

Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca są tak pyszne, że aż uzależniające! Są delikatne, puszyste, i wilgotne. Świetne na słodko i wytrawnie.
Porcje 20 bułeczek
Całkowity czas przygotowania 3 godziny

Składniki

  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 750 g mąki
  • 12 g drożdży suszonych
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki oleju
  • szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • jajko z odrobiną mleka do posmarowania bułek
  • sezam do posypania
  • czarnuszka do posypania

Kroki

  • Mąkę, drożdże, cukier, jajko, olej, jogurt i sól przełóż do miski.
  • Mleko krótko podgrzej z wodą - powinno być letnie. Dodaj do pozostałych składników w misce.
  • Zagnieć ręcznie lub mikserem do uzyskania sprężystego ciasta (ciasto może być dość luźne).
  • Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
  • Gdy ciasto wyrośnie, oddzielaj z niego kęsy o wadze ok. 75 g i formuj z nich bułeczki. Bułki układaj w równych odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno wyjść 20 sztuk.
  • Przykryj bułeczki lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj bułki jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka i posyp sezamem oraz czarnuszką.
  • Wstaw bułki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 25-30 minut (do suchego patyczka).

Rady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Posiłek: brunch, drugie śniadanie, przekąska, śniadanie
Kuchnia: turecka
Słowo kluczowe: bułeczki, bułki, bułki maślane, bułki śniadaniowe, kuchnie świata, wypieki