Go Back Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami to absolutny klasyk. Pyszny, aromatyczny farsz zamknięty w słodkiej, zapiekanej papryce to mistrzowskie połączenie.
Porcje 5 porcji
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 5 papryk czerwonych lub żółtych
  • 550 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu parboiled
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • sok z ¼ cytryny

Kroki

  • Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Papryki umyj, odkrój górną część - nie wyrzucaj jej, jeszcze się przyda. Oczyść środek z nasion i białych części.
  • Posiekaj cebulę i czosnek. Pieczarki opłucz i pokrój w niedużą kostkę. Posiekaj natkę pietruszki.
  • Rozgrzej olej na patelni olej. Dodaj cebulę i zeszklij ją na niedużym ogniu. Dodaj pieczarki, posyp solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Smaż przez 3-4 minuty, aż zaczną się rumienić. Zdejmij je z patelni i przełóż do miseczki.
  • Na tej samej patelni rozgrzej jeszcze 1-2 łyżki oleju i dodaj mięso. Posyp solą, pieprzem, słodką papryką, tymiankiem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż aż całe mięso będzie przesmażone.
  • Dodaj krojone pomidory i smaż przez 6-8 minut, aż pomidory odparują i całość nieco zgęstnieje.
  • Dodaj do mięsa ryż, posiekaną natkę pietruszki i pieczarki z cebulą, wymieszaj.
  • Wypełnij wszystkie papryki farszem i ułóż je w nasmarowanym lekko olejem naczyniu do zapiekania. Przykryj papryki czapeczkami.
  • Wstaw papryki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.

Rady

Jeśli w trakcie pieczenia zauważysz, że papryki zbyt mocno się rumienią, przykryj je folią aluminiową.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: fit obiad, jednogarnkowiec, klasyczny obiad, mięso mielone, mięso mielone z indyka, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, obiad z piekarnika, papryka, papryka faszerowana, papryka faszerowana mięsem mielonym, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, tani obiad, zdrowa kolacja, zdrowe jedzenie, zdrowy obiad