Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Klopsiki z indyka w kremowym sosie z papryką

Klopsiki z indyka w kremowym sosie z papryką to pyszny i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Delikatne mięso z indyka i aksamitny, aromatyczny sos to wspaniałe połączenie!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

Klopsiki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Sos

  • 400 g krojonych pomidorów
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 papryki czerwone
  • posiekana natka pietruszki i świeże oregano do podania

Kroki

  • Cebulę i selera zmiksuj w blenderze.
  • 2/3 masy cebulowo-selerowej zmiksuj z mięsem, sosem Worcestershire, oregano, suszonymi pomidorami, solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej i układaj na nim klopsiki. Smaż z obu stron przez 2-3 minuty, do zrumienienia.
  • Przełóż klopsiki na talerz, a na patelnię przełóż pozostałą część masy cebulowo-selerowej. Smaż przez 1-2 minuty, a następnie dodaj krojone pomidory, śmietanę i pokrojoną w cienkie paski paprykę.
  • Przełóż na patelnię klopsiki i wymieszaj wszystko. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
  • Podawaj z posiekaną, świeżą natką pietruszki i świeżym oregano z dodatkiem kaszy, ryżu lub makaronu.
Posiłek: obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: indyk, klasyczny obiad, klopsiki, klopsiki z indyka, mięso mielone z indyka, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, papryka, pomidory, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, prosty przepis, pulpety z indyka, rodzinny obiad, sos pomidorowy, tani obiad, zdrowy obiad, zdrowy przepis