Cofnij Email Link
+ servings
5 na 4 głosów

Pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego to super prosta alternatywa dla klasycznych pączków. Tylko 5 składników i 20 minut w kuchni, by cieszyć się pysznymi pączusiami.
Porcje 25 sztuk
Całkowity czas przygotowania 25 min.

Składniki

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 270 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 jaja
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Kroki

  • Serek homogenizowany, jaja, mąkę, spirytus i proszek do pieczenia umieść w misce i wymieszaj do powstania jednolitej masy (może być dość rzadka, zwłaszcza, jeśli serek był o luźniejszej konsystencji).
  • Na głęboką patelnię wlej olej do wysokości ok. połowy rantu. Ustaw patelnię na małym palniku i rozgrzej dobrze olej.
  • Gdy olej ma już idealną temperaturę do smażenia (175 stopni), nasmaruj dłonie olejem i formuj małe kulki z ciasta, wielkości orzecha włoskiego. Wkładaj je od razu do tłuszczu.
  • Smaż pączki przez ok. 5 minut.
  • Przekładaj je na ręcznik papierowy, by zdjąć z nich nadmiar tłuszczu.
  • Gdy mini pączki wystygną, posyp je cukrem pudrem.

Rady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Posiłek: ciastka, ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: deser z resztek, mini pączki, pączki, pączki domowe, pączki tradycyjne, pączki z serka homogenizowanego, prosty przepis, przepis na święta, przepisy na karnwał