Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i porem to idealny pomysł na szybki obiad. Łatwo dostępne składniki, 30 minut w kuchni i pyszny posiłek gotowy.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g ryżu np. basmati
  • 2 pory
  • 250 g pieczarek
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • sok z 1 cytryny
  • masło klarowane
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Kroki

  • Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  • Pora umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w plastry.
  • Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plastry.
  • Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej 1-2 łyżeczki masła klarowanego. Dodaj pieczarki, skrop obficie sokiem z cytryny, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż, aż zaczną się delikatnie rumienić. Przełóż je do miski lub na talerz.
  • Na tę samą patelnię dodaj jeszcze 1-2 łyżeczki masła klarowanego i dodaj pokrojonego kurczaka. Posyp solą i pieprzem cytrynowym. Smaż 4-5 minut, aż zacznie się rumienić.
  • Dodaj pora i smaż na niedużym ogniu przez 3-4 minuty.
  • Dodaj pieczarki, bulion i kremówkę. Przykryj patelnię i duś przez 10 minut.
  • Podawaj z ryżem, posypane posiekaną natką pietruszki.
Posiłek: obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: grzyby, jedzenie dla sportowców, klasyczny obiad, kurczak, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, pieczarki, pierś z kurczaka, pomysł na szybki obiad, potrawka z kurczaka, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad