Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Tofu w sosie pomarańczowym

Tofu w sosie pomarańczowym to pyszny pomysł szybki obiad bez mięsa. Sos jest słodko-cytrusowy i pełen aromatu. Dzięki niemu tofu jet po prostu wspaniałe!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

Tofu

  • 400 g tofu
  • łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sos

  • 1 szklanka soku pomarańczowego ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 cm kawałek świeżego imbiru starty
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w ⅓ szklanki wody
  • łyżeczki płatków chili

Kroki

  • Wyjmij tofu z opakowania i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Powtórz 2-3 razy, aż pozbędziesz się zbędnego płynu.
  • Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę i przełóż do miseczki. Posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie obtocz każdy kawałek. Następnie dodaj olej i wymieszaj jeszcze raz.
  • Przełóż tofu na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez 30-35 minut, przewracając w połowie pieczenia.
  • Składniki sosu (oprócz mąki) wymieszaj w misce i wlej na patelnię. Gotuj na małym ogniu przez ok. 5 minut.
  • Dodaj mąkę rozmieszaną w wodzie i wymieszaj. Sos po chwili zgęstnieje.
  • Dodaj upieczone tofu i dokładnie wymieszaj.
  • Podawaj z ryżem i brokułem.
Posiłek: obiad
Kuchnia: azjatycka
Słowo kluczowe: jarski obiad, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla singla, obiad wegetariański, orientalny obiad, pieczone tofu, pomarańcze, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, sos pomarańczowy, szybki obiad, tajski obiad, tani obiad, tofu, tofu pieczone, tofu w sosie, tofu w sosie pomarańczowym, zdrowy obiad