Go Back Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo

Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo to pyszny pomysł na obiad rodem z gorącego południa Europy. Delikatny kurczak i aromatyczne chorizo łączą się w pysznym sosie z soczystych pomidorów.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 hour

Składniki

  • 250 g kiełbasy chorizo
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 żółte papryki
  • 1 cebula
  • łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 150 ml białego wina
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki do podania

Kroki

  • Pokrój kurczaka w kostkę, a chorizo w plastry.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a obie papryki w dość duże kawałki.
  • Na rozgrzaną patelnię przełóż chorizo. Smaż na małym ogniu, aż się zarumieni i wytopi się część tłuszczu.
  • Zdejmij chorizo z patelni łopatką tak, by tłuszcz pozostał na patelni.
  • Przełóż na patelnię kurczaka, posól i smaż przez 4-5 minut, aż będzie zrumieniony.
  • Dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty.
  • Dodaj pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i oregano. Wymieszaj i dodaj wino. Gotuj, aż zredukuje się o połowę.
  • Dodaj bulion i passatę pomidorową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Przykryj garnek lub patelnię i gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut. W połowie gotowania dodaj chorizo.
  • Przełóż na talerz, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z chrupiącą bagietką lub ryżem.
Posiłek: obiad
Kuchnia: hiszpańska
Słowo kluczowe: chorizo, kuchnie świata, kurczak, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, pierś z kurczaka, pomysł na szybki obiad, potrawka z kurczaka, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad