Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Ciasteczka Linzer

Ciasteczka Linzer to miniaturowa wersja słynnego austriackiego deseru Linzer Torte. Kruche, orzechowe ciasto i owocowe nadzienie to przepyszne połączenie.
Porcje 30 ciasteczek
Całkowity czas przygotowania 2 godziny 30 min.

Składniki

Ciasto

  • 100 g prażonych orzechów laskowych
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko w temperaturze pokojowej
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • otarta skórka z 2 pomarańczy

Dodatkowo

  • 200 g konfitury malinowej lub porzeczkowej
  • cukier puder do dekoracji

Kroki

  • Prażone orzechy przesyp do blendera i zmiel, aż będą miały konsystencję drobnego proszku.
  • Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i zagnieć do uzyskania gładkiej masy.
  • Uformuj z ciasta kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 4 części.
  • Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj pierwszą część ciasta na grubość ok. 3 mm.
  • Wykrawaj ciasteczka - całe i z okienkiem. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę na 10 minut do lodówki i powtórz czynność z kolejną częścią ciasta.
  • Wyjmij blachę z lodówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz przez 10-12 minut, aż brzegi ciasteczek zaczną się rumienić.
  • Po wyjęciu z piekarnika, ostrożnie przełóż ciastka na kratkę, do wystudzenia.
  • Gdy ciasteczka będą całkowicie wystudzone, na doły ciasteczek nałóż na środek nieduży kleks konfitury. Góry ciasteczek posyp cukrem pudrem, a następnie połącz ciasteczka w całość.

Rady

Lekko zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson z książki "Zrób, zjedz, powtórz".
Posiłek: deser
Kuchnia: austriacka
Słowo kluczowe: ciasteczka, ciasteczka na święta, ciasteczka z okienkiem, ciastka, ciasto kruche, deser na święta, kruche ciasteczka, kuchnie świata, linzer torte, owocowy deser