Śledzie opłucz z zalewy pod bieżącą, zimną wodą. Przełóż je do miski, zalej zimną wodą i płucz przez ok. 1½-2 godziny, dwukrotnie zmieniając wodę, jeśli śledzie są bardzo słone.
Wyjmij śledzie z wody i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze części, o szerokości ok. 2 cm.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Śliwki pokrój w nieduże kawałki.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Dodaj na patelnię pieprz, ziele angielskie, majeranek i śliwki. Wymieszaj i smaż przez 2 minuty.
Dodaj koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Wymieszaj i zestaw z ognia do wystudzenia.
W słoiku układaj warstwami śledzie i masę z patelni. Wstaw do lodówki.
Śledzie można jeść już następnego dnia.