Go Back Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to idealny przepis na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. Delikatna ryba w sosie pomidorowym, z dodatkiem suszonych śliwek będzie hitem świątecznego stołu.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 5 filetów śledziowych a'la Matjas
  • 2 cebule
  • 5 dużych suszonych śliwek
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sok z ½ cytryny
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Kroki

  • Śledzie opłucz z zalewy pod bieżącą, zimną wodą. Przełóż je do miski, zalej zimną wodą i płucz przez ok. 1½-2 godziny, dwukrotnie zmieniając wodę, jeśli śledzie są bardzo słone.
  • Wyjmij śledzie z wody i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze części, o szerokości ok. 2 cm.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka. Śliwki pokrój w nieduże kawałki.
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez ok. 5 minut.
  • Dodaj na patelnię pieprz, ziele angielskie, majeranek i śliwki. Wymieszaj i smaż przez 2 minuty.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Wymieszaj i zestaw z ognia do wystudzenia.
  • W słoiku układaj warstwami śledzie i masę z patelni. Wstaw do lodówki.
  • Śledzie można jeść już następnego dnia.
Posiłek: przekąska
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: prosty przepis, przekąska, przepis na święta, przepisy na karnwał, ryba, śledzie, śledzie marynowane, śliwki, sos pomidorowy, świąteczne śledzie