Cofnij Email Link
+ servings
5 na 5 głosów

Śledzie w oleju z cebulką

Śledzie w oleju z cebulką to tradycyjny przepis, który powinien pojawić się na wigilijnym stole. Świetnie sprawdzi się też na Sylwestra lub podczas innych spotkań z rodziną i znajomymi.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 5 filetów śledziowych a'la Matjas
  • 250 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • sok z ½ cytryny
  • 5 ziaren czarnego pieprzu

Kroki

  • Śledzie opłucz z zalewy pod bieżącą, zimną wodą. Przełóż je do miski, zalej zimną wodą i płucz przez ok. 1½-2 godziny, dwukrotnie zmieniając wodę, jeśli śledzie są bardzo słone.
  • Pokrój cebulę w drobną kostkę i przełóż do miski. Zalej wrzątkiem, odcedź na sitku po 5 minutach.
  • Wyjmij śledzie z wody i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze części, o szerokości ok. 2 cm.
  • W słoiku o pojemności 500 ml układaj naprzemiennie śledzie i cebulkę. Skrop wszystko sokiem z cytryny, dodaj ziarna pieprzu, liście laurowe i zalej olejem.
  • Zamknij słoik i włóż śledzie do lodówki. Najlepiej smakują po dwóch dniach w lodówce.
Posiłek: przekąska
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: prosty przepis, przekąska, przepis na święta, przepisy na karnwał, ryba, śledzie, słynne przepisy, tradycyjne potrawy