Go Back Email Link
+ servings
5 na 9 głosów

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie to idealny chleb codzienny. Jest prosty w przygotowaniu, ma delikatny miąższ, chrupiącą skórkę i długo utrzymuje świeżość.
Porcje 2 bochenki
Całkowity czas przygotowania 20 hours

Składniki

Zaczyn

  • 360 g mąki żytniej chlebowej
  • 300 g wody
  • 1 łyżka dojrzałego zakwasu żytniego

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 240 g mąki żytniej chlebowej
  • 380 g wody
  • 17 g soli
  • 680 g zaczynu (cały zaczyn)

Kroki

Zaczyn

  • Wymieszaj zakwas z wodą, aż powstanie zawiesina.
  • Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Przykryj folią spożywczą i zostaw na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej (ok. 21 stopni).

Mieszanie

  • Do misy miksera włóż cały zaczyn i pozostałe składniki na ciasto.
  • Mieszaj na najwolniejszych obrotach przez 3-4 minuty. Następnie przełącz na poziom wyższe obroty i mieszaj kolejne 3-4 minuty.
  • Przykryj misę folią spożywczą i zostaw do wyrastania na 1 godzinę.

Formowanie

  • 2 keksówki wysmaruj masłem i wysyp otrębami.
  • Ciasto podziel na 2 równe części o wadze ok. 800 g. Przełóż je do foremek i wyrównaj powierzchnię zwilżoną w wodzie ręką.
  • Posyp wierzch ciasta mąką razową (najlepiej przez sitko) i przykryj foremki lnianą ściereczką. Zostaw do wyrastania na ok. 2,5 h. Jeśli ciasto nie podwoi objętości, daj mu więcej czasu na wyrastanie.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni, do którego chwilę wcześniej włożyłaś/włożyłeś kilka kostek lodu. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz przez 35-45 minut.
  • Wyjmij chleb z piekarnika i studź na kratce.

Rady

  • Zmodyfikowany przepis z książki Tomasza Dekera "Chleb" (Burda Książki, 2018)
 
  • Zaczyn najlepiej przygotować wieczór wcześniej.
  • Pamiętaj o włożeniu kostek lodu do piekarnika przed wstawieniem chleba.
  • Zakwas dodawany do zaczynu powinien być dokarmiony ok. 8 godzin wcześniej.
Posiłek: śniadanie, wypieki
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: chleb, chleb domowy, chleb na zakwasie, chleb pszenno-żytni, chleb pszenno-żytni na zakwasie, chleb pytlowy, chleb żytni, chleb żytni na zakwasie, domowe pieczywo, domowy chleb, mąka pytlowa, mąka żytnia, wypieki, zakwas, zakwas żytni