Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to pyszny i super prosty pomysł na obiad. Sos jest aromatyczny i aksamitny, a mięso kruche i soczyste. Po prostu rozpływa się w ustach!
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • świeżo zmielony pieprz
  • 150 g śmietany kremówki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • posiekana natka pietruszki
  • masło klarowane lub olej roślinny do smażenia
  • sól

Kroki

  • Polędwiczki oczyść i pokrój na ok. 2 cm plastry. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
  • Cebulę pokrój w piórka.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane.
  • Ułóż równomiernie na patelni plastry polędwiczek i smaż z obu stron przez ok. 2 minuty. Gdy przewrócisz polędwiczki na drugą stronę, posyp je solą. Jeśli wszystkie plastry nie mieszczą się w jednej warstwie na patelni, smaż polędwiczki partiami. Usmażone polędwiczki przełóż na talerz.
  • Na tę samą patelnię dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty.
  • Wlej na patelnię gorący bulion i dodaj obie musztardy oraz sos Worcestershire.
  • Wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut.
  • Dodaj polędwiczki na patelnię i smaż jeszcze przez 3-4 minuty.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami: puree ziemniaczanym, młodymi ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: klasyczny obiad, musztarda, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, polędwiczka wieprzowa, polędwiczki w sosie, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, prosty przepis, przepis na święta, rodzinny obiad, sos musztardowy, świąteczny obiad, szybki obiad, tani obiad