Cofnij Email Link
+ servings
5 na 13 głosów

Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie są miękkie, puszyste i tak delikatne, że rozpływają się w ustach! Obowiązkowa propozycja na świąteczny stół.
Porcje 100 sztuk
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżki przyprawy do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

Kroki

Dzień przed pieczeniem

  • Wymieszaj kakao i mąkę w dużej misce.
  • Do garnka wlej miód i dodaj przyprawę do piernika. Zagotuj.
  • Dodaj do garnka masło, wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
  • Śmietanę przełóż do wysokiego naczynia. Wsyp sodę i wymieszaj. Śmietana po czasie zwiększy swoją objętość.
  • W kolejnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana.
  • Dodaj żółtka i zmiksuj.
  • Masę jajeczną wlej do mąki i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj miód i również wymieszaj.
  • Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Ciasto będzie dość rzadkie.
  • Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i wstaw na 24 godziny do lodówki. Dzięki temu ciasto zgęstnieje.

Dzień pieczenia

  • Dużą łyżką oddziel część ciasta i uformuj z niego placek na podsypanej mąką stolnicy.
  • Rozwałkuj na grubość ok. 5 mm (grubsze są zdecydowanie smaczniejsze) i wykrawaj foremkami. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez ok. 7-9 minut.
  • Powtórz ze wszystkimi partiami ciasta.
  • Wystudzone pierniczki udekoruj lukrem lub polewą czekoladową.

Rady

Przepis ze strony Moje Wypieki
Posiłek: deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto na święta, cynamon, deser na święta, miękkie pierniczki, miód, pierniczki, pierniki, przepis na miękkie pierniczki, przepis na święta