Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Kurczak z harissą morelową i batatami

Kurczak z harissą morelową i batatami to pyszny pomysł na obiad jednogarnkowy. Delikatne, miękkie warzywa i soczyste mięso w aromatycznej glazurze to wyśmienity pomysł na rodzinny posiłek.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 30 min.

Składniki

Harissa morelowa*

  • 20 g suszonych papryczek chili
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • ziarna z 4 strączków kardamonu
  • 45 g suszonych moreli
  • 15 g świeżej kurkumy lub 1 łyżeczka suszonej
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 25 g świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Pozostałe

  • 900 g batatów
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 2 duże pory (białe części)
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki harissy morelowej
  • 8 udek z kurczaka
  • 3 limonki
  • sól, pieprz

Kroki

Harissa morelowa

  • Wrzuć suszone chili do żaroodpornej miski lub dzbanka z miarką i zalej ok. 500 ml wrzątku. Dociśnij chili łyżką, żeby je w pełni zanurzyć (będą wypływać), przykryj miskę lub dzbanek spodkiem i odstaw do namoczenia na 15 minut.
  • Wsyp kminek, kolendrę i kmin rzymski na patelnię. Dodaj ziarna kardamonu i regularnie mieszając, żeby się nie przypaliły, praż je przez kilka minut. Są gotowe, kiedy zaczną wydzielać aromat. Uprażone ziarna przesyp do płytkiego naczynia.
  • Przygotuj drugą miskę, w której da się używać blendera ręcznego i na tyle dużą, żeby pomieścić wszystkie składniki.
  • Przekrój morele na pół i wrzuć je do miski. Dodaj kurkumę i imbir, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki, oraz obrany czosnek. Dosyp sól i słodką paprykę.
  • Wyjmuj po jednej papryczce z wody. Każdą z nich otrząśnij, wyrwij jej ogonek i wrzuć do miski.
  • Dodaj uprażone ziarna, wlej oliwę i ocet i zmiksuj na gładką pastę.

Mięso i warzywa

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
  • Obierz bataty i pokrój je na kawałki o grubości ok. 4 cm.
  • Oczyść papryki i pokrój w 4-5 cm kawałki. Pory oczyść i pokrój w 2-cm talarki.
  • W miseczce wymieszaj 4 łyżki harissy z oliwą i sokiem z limonki.
  • Na dużą blachę do pieczenia wyłóż warzywa i udka z kurczaka. Polej je harissą i dokładnie nasmaruj warzywa i mięso.
  • Rozłóż wszystkie składniki równomiernie na blasze i wstaw ją do piekarnika. Piecz przez ok. 1 godzinę.

Rady

*Możesz też użyć gotowej harissy zmiksowanej z suszonymi morelami lub dżemem morelowym. Poziom ostrości dopasuj do swoich upodobań.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: bataty, jednogarnkowiec, klasyczny obiad, kurczak, niedzielny obiad, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, obiad z piekarnika, papryka, potrawka z kurczaka, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, szybka kolacja, tani obiad, udka z kurczaka, zapiekanka, zapiekanka z kurczakiem, zdrowy obiad, zdrowy przepis