Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem

Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem najczęściej pojawia się u mnie na śniadanie, ale możecie ją też spakować w lunchbox, zabrać do pracy i podgrzać w mikrofalówce. W ciepłe dni takie danie będzie idealnym pomysłem piknik.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Sprzęt

  • Forma na tartę o średnicy ok. 25 cm

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 250 g sera ricotta
  • 200 g wędliny
  • 1 nieduży brokuł
  • 150 g pieczarek brązowych
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Kroki

  • Brokuły opłucz pod bieżącą wodą i podziel na równej wielkości różyczki. Gotuj przez ok. 2-3 minuty (powinien być lekko twardy), odcedź.
  • Pieczarki umyj, pokrój w plastry i podsmaż na maśle klarowanym.
  • Wędlinę pokrój w równą kostkę.
  • Jajka rozbełtaj w misce, wmieszaj ricottę, starty ser Grana Padano, sól oraz pieprz.
  • Brokuły, wędlinę i pieczarki przełóż do formy. Zalej je masą jajeczno-serową.
  • Piecz ok. 30-35 minut w temperaturze 200 stopni.
Posiłek: brunch, drugie śniadanie, kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: brokuł, brunch, drugie śniadanie, fit śniadanie, frittata, grana padano, jaja, jajka, lunch, lunch do pracy, parmezan, pomysł na zdrowe śniadanie, ricotta, śniadania, szybkie śniadanie, wędlina, zdrowa kolacja, zdrowe śniadanie, zdrowy lunch