Go Back Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Pieczona owsianka z dynią

Pieczona owsianka z dynią to pyszne, pożywne i rozgrzewające śniadanie, idealne na jesienne dni. I nie martwcie się - możecie je przygotować dzień wcześniej, by móc jak najszybciej zacząć poranek kolejnego dnia!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 hour

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach ok. 15x20 cm

Składniki

  • 300 g puree z dyni
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 200 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
  • łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 30 g orzechów pekan, włoskich lub laskowych
  • 40 g gorzkiej czekolady posiekanej lub dropsów czekoladowych
  • 3 łyżki syropu klonowego

Kroki

  • W dużej misce wymieszaj mokre składniki: puree z dyni, jajka, syrop klonowy i mleko.
  • W mniejszej misce wymieszaj suche składniki: proszek do pieczenia, cynamon, cukier, imbir, płatki owsiane
  • Dodaj suche składniki do mokrych. Wmieszaj też orzechy i czekoladę.
  • Przełóż masę do formy do zapiekania i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 45 minut.
  • Podawaj polane dodatkowo syropem klonowym.
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: amerykańska, polska
Słowo kluczowe: czekolada, dynia, fit śniadanie, gorzka czekolada, mleko kokosowe, owsianka, pieczona owsianka, płatki owsiane, pomysł na zdrowe śniadanie, puree, puree z dyni, śniadania, śniadania na słodko, szybkie śniadanie, zdrowe śniadanie