Go Back Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Sałatka Waldorf z kurczakiem

Sałatka Waldorf z kurczakiem to bogatsza wersja kultowej sałatki z hotelu Waldorf Astoria w Nowym Jorku. Jest lekka, pożywna, pyszna i bardzo prosta do przygotowania.
Porcje 5 porcji
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 jabłka typu Granny Smith, Gala
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 200 g winogron
  • 75 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • rukola do podania

Kroki

  • Pierś z kurczaka skrop oliwą, posyp solą i pieprzem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut.
  • W międzyczasie pokrój w dość dużą kostkę jabłka (ze skórką) i selera naciowego. Winogrona przekrój na pół. Wszystko przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
  • W kubku wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz i wymieszaj.
  • Posiekaj orzechy włoskie.
  • Wyjmij kurczaka z piekarnika. Gdy będzie chłodny, pokrój go w plastry lub w kostkę i przełóż do miski.
  • Dodaj posiekane orzechy i przygotowany wcześniej sos. Wymieszaj.
  • Podawaj z dodatkiem rukoli lub innej ulubionej zieleniny.
Posiłek: drugie śniadanie, kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: fit obiad, jabłka, jabłko, jogurt, kuchnie świata, kurczak, lunch, lunch do pracy, obiad dla dwojga, pierś z kurczaka, pomysł na szybki obiad, prosta sałatka, sałatka, sałatka na imprezę, seler naciowy, słynne przepisy, szybka kolacja, szybka sałatka, winogrona, zdrowa kolacja, zdrowe jedzenie, zdrowy lunch, zdrowy obiad