Go Back Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Kurczak korma z dynią

Kurczak korma z dynią to pyszny, pożywny i bardzo prosty obiad w stylu orientalnym. Idealna propozycja dla całej rodziny!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 400 g dyni piżmowej
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie sosu Korma Patak's
  • 150 ml mleka*
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek startego imbiru
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • chlebek naan do podania

Kroki

  • Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej nieco oleju i dodaj kurczaka. Posyp go słodką papryką, solą i pieprzem i smaż przez 4-5 minut, aż zacznie się rumienić.
  • Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 2 minuty.
  • Dodaj dynię, wlej sos korma i mleko. Zetrzyj imbir i dodaj szczyptę płatków chili.
  • Przykryj patelnię i gotuj przez 15-20 minut, aż dynia będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać.
  • Podawaj z ryżem basmati lub chlebkiem naan.

Rady

*Dla bardziej aksamitnej, bogatszej konsystencji możesz użyć śmietany kremówki lub śmietanki kokosowej.
Posiłek: obiad
Kuchnia: brytyjska, europejska, indyjska
Słowo kluczowe: curry, curry z kurczakiem, dynia, indyjskie curry, korma, kurczak korma, mleczko kokosowe, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, orientalny obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, szybki obiad, tani obiad