Kapustę obierz z twardych, zewnętrznych liści i drobno posiekaj. (Możesz ją też zetrzeć na tarce lub poszatkować za pomocą specjalnej maszynki).
Cebulę drobno pokrój.
Przełóż kapustę na dużą patelnię (suchą) i smaż przez 5-7 minut, aż puści sok i zmięknie.
Przełóż kapustę do miski, odcedzając ją z soku.
Przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, a następnie rozgrzej na niej nieco oleju roślinnego. Dodaj cebulę i smaż przez 4 minuty, aż zacznie się lekko rumienić. Dodaj ją do kapusty.
Do warzyw dodaj mięso mielone, posiekany koperek, bułkę tartą, jajka, sól, i pieprz. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Formuj z masy kotlety i układaj je obok siebie na patelni. Smaż z obu stron przez ok. 3-4 minuty, aż się zarumienią.
Zdejmij kotlety z patelni i wlej na nią passatę pomidorową i wodę (ja zawsze przepłukuję wodą pojemnik po przecierze).
Dodaj sól i pieprz i doprowadź do wrzenia. Gdy sos się zagotuje, włóż do niego kotlety i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
Podawaj z kaszą, ryżem, ziemniakami lub chlebem.