Cofnij Email Link
+ servings
4.75 na 4 głosów

Soutzoukakia - greckie klopsiki w sosie pomidorowym

Soutzoukakia to pyszne, aromatyczne klopsiki, które do Grecji trafiły za sprawą tureckich imigrantów. Od tej pory to jedno z najpopularniejszych dań greckiej kuchni.
Porcje 5 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Składniki

Klopsiki

  • 1 kg mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego albo wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kajzerka namoczona w czerwonym winie
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy

  • 6 dużych pomidorów lub 400 g krojonych pomidorów
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 150 ml czerwonego wina opcjonalnie
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Kroki

  • Posiekaj drobno cebulę i czosnek do sosu.
  • Jeśli używasz świeżych pomidorów, sparz je, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Wszystkie składniki na pulpety zagnieć do połączenia składników.
  • Uformuj z nich 12 klopsików o podłużnym kształcie.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i smaż klopsiki z każdej strony przez 3-5 minut. Przełóż je na talerz.
  • Na tę samą patelnię dolej nieco oliwy i dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem. Wsyp kumin, wymieszaj wszystko i smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż cebula zacznie mięknąć.
  • Dolej czerwone wino* i smaż jeszcze 5-6 minut.
  • Dodaj pomidory i passatę pomidorową. Dopraw solą, pieprzem i dodaj łyżeczkę cukru. Smaż przez ok. 10 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
  • Dodaj klopsiki na patelnię, przykryj i gotuj przez 20-30 minut.
  • Podawaj z ryżem, ziemniakami lub chlebkiem pita.

Rady

*W wersji bezalkoholowej możesz zastąpić czerwone wino bulionem wołowym lub warzywnym.
Posiłek: obiad
Kuchnia: grecka, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: klopsiki, klopsiki wołowe, kuchnie świata, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, pomidory, pomysł na letni obiad, prosty obiad, pulpety, sos pomidorowy, tani obiad, zdrowy obiad