Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Dorsz alla livornese

Dorsz alla livornese to pyszny pomysł do obiad we włoskim stylu. Delikatna, soczysta ryba i aromatyczny sos pomidorowy składają się na pyszny posiłek, który przeniesie Was do słonecznej Italii.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 5-6 dużych pomidorów lub 400 g pomidorów krojonych
  • 700 g polędwicy z dorsza
  • ½ szklanki oliwek
  • 8-10 kaparów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • sok z ½ cytryny

Kroki

  • Polędwicę z dorsza podziel na 4 równe części.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj cebulę. Smaż 3 minuty, aż zrobi się miękka.
  • Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
  • Dodaj na patelnię pomidory, kapary i pokrojone na mniejsze części oliwki oraz oregano, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
  • Na sosie ułóż podzieloną na 4 części polędwicę z dorsza. Posyp solą, pieprzem, oregano, skrop cytryną i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni (góra-dół). Piecz przez 15-20 minut.
  • Podaj z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub ciabattą.
Posiłek: obiad
Kuchnia: śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: dorsz, fit obiad, kapary, obiad bez węgli, obiad dla dwojga, oliwki, pomidory, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, ryba, rybny obiad, sos pomidorowy, włoski obiad, zdrowa kolacja, zdrowe jedzenie, zdrowy obiad, zdrowy przepis