Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Kapusta z pomidorami

Kapusta z pomidorami to pyszny dodatek do obiadu lub samodzielne danie główne. Idealnie smakuje z kromką świeżego chleba.
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 1 główka kapusty 800-1000g
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 pomidorów lub 400 g pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • olej do smażenia

Kroki

  • Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Cebulę drobno posiekaj.
  • Usuń grube, wierzchnie liście z kapusty. Wykrój głąb.
  • Przekrój kapustę na ćwiartki i drobno poszatkuj.
  • Przełóż kapustę do garnka, dolej wodę, dodaj sól, cukier, pieprz, liście laurowe i przykryj. Zacznij ją gotować na małym ogniu.
  • Na patelni rozgrzej nieco oleju roślinnego. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 3-5 minut, aż będzie miękka.
  • Dodaj podsmażoną cebulę i pokrojone pomidory do garnka z kapustą. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut lub do miękkości.
  • Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i posiekany koperek.
  • Podawaj jako dodatek do głównego dania lub solo z kromką świeżego chleba lub ziemniakami.
Posiłek: dodatek do obiadu, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: dodatek do obiadu, fit obiad, jarski obiad, kapusta, kapusta z pomidorami, klasyczny obiad, młoda kapusta, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, rodzinny obiad, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad