Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Ratatouille zapiekane

Ratatouille zapiekane (ratatuj) to klasyczna francuska potrawka warzywna w lżejszym i bardziej efektownym wydaniu niż tradycyjna wersja.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Sprzęt

  • Patelnia żeliwna lub forma do pieczenia o średnicy 25 cm

Składniki

  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • oliwa
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2-3 pomidory typu bawole serce
  • sól, pieprz

Kroki

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Cebulę i czosnek posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek i smaż 3-4 minuty, aż cebula będzie miękka.
  • Dodaj passatę pomidorową, przyprawy i smaż przez 4-5 minut.
  • W tym czasie pokrój bakłażana, cukinię i pomidory w cienki plastry (ok. 2-4 mm).
  • Zdejmij sos z ognia. Jeśli pieczesz danie w formie, przełóż go do niej. Zaczynając od zewnątrz układaj na nim naprzemiennie cukinię, bakłażana i pomidora.
  • Skrop delikatnie warzywa oliwą, posyp solą i pieprzem.
  • Przykryj patelnię lub formę żaroodporną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz pod przykryciem przez 40 minut.
  • Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut.
Posiłek: dodatek do obiadu, obiad
Kuchnia: francuska
Słowo kluczowe: bakłażan, cukinia, dodatek do obiadu, gulasz wegetariański, kuchnie świata, obiad wegetariański, pomidory, potrawka warzywna, ratatouille, sos pomidorowy, wege