Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Cebulę i czosnek posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek i smaż 3-4 minuty, aż cebula będzie miękka.
Dodaj passatę pomidorową, przyprawy i smaż przez 4-5 minut.
W tym czasie pokrój bakłażana, cukinię i pomidory w cienki plastry (ok. 2-4 mm).
Zdejmij sos z ognia. Jeśli pieczesz danie w formie, przełóż go do niej. Zaczynając od zewnątrz układaj na nim naprzemiennie cukinię, bakłażana i pomidora.
Skrop delikatnie warzywa oliwą, posyp solą i pieprzem.
Przykryj patelnię lub formę żaroodporną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz pod przykryciem przez 40 minut.
Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut.