Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Drożdżówki z borówkami i serem

Drożdżówki z borówkami i serem to absolutny hit letnich wypieków. Są puszyste, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą wanilii, delikatną masą serową i dużą ilością owoców. Zakochacie się w nich, gwarantuję!
Porcje 14 bułeczek
Całkowity czas przygotowania 3 godziny

Składniki

Ciasto

  • 550 g mąki pszennej
  • 8 g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 70 g cukru
  • 70 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g borówek amerykańskich

Pozostałe

  • 1 jajko rozmieszane z mlekiem

Kruszonka

  • 40 g masła
  • 80 g mąki
  • 40 g cukru

Kroki

  • Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn.*
  • Twaróg wymieszaj z żółtkiem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Borówki umyj i osusz na durszlaku.
  • Mleko podgrzej, rozpuść w nim masło, ostudź, by było lekko ciepłe.
  • Mąkę wymieszaj z jajkami, rozczynem lub drożdżami instant, mlekiem z masłem, solą oraz cukrem. Zagniataj aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
  • Po tym czasie przenieś ciasto na podsypaną mąką stolnicę i chwilę zagnieć. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 50x30 cm.
  • Posmaruj ciasto masą serową i wysyp na nią równomiernie borówki.
  • Jeden dłuższy bok zwiń do środka (na 2/3 szerokości ciasta) i przykryj go dłuższym bokiem.
  • Zlep dokładnie ciasto i podziel je 12-14 równych części.
  • Weź kawałek ciasta w dłonie - jedna dłoń na jednym krańcu, druga na drugim. Przekręć oba krańce w przeciwległe strony i ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta.
  • Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę – masło, mąkę i cukier wymieszaj palcami w miseczce, aż do uzyskania konsystencji grubego piasku.
  • Gdy drożdżówki wyrosną, posmaruj je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp kruszonką.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz 25-30 minut.

Rady

  • Składniki ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe (płyn).
  • Przygotowanie rozczynu: 25 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp płaską łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 25 minut.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: borówki, ciasta, ciasto, ciasto drożdżowe, ciasto na lato, ciasto z owocami, dodatek do deserów, drożdże, drożdżowe, drożdżówki, drożdżówki z borówkami, drożdżówki z owocami, drożdżówki z serem, kruszonka, letnie ciasto, twaróg