Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn.*
Twaróg wymieszaj z żółtkiem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Borówki umyj i osusz na durszlaku.
Mleko podgrzej, rozpuść w nim masło, ostudź, by było lekko ciepłe.
Mąkę wymieszaj z jajkami, rozczynem lub drożdżami instant, mlekiem z masłem, solą oraz cukrem. Zagniataj aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Po tym czasie przenieś ciasto na podsypaną mąką stolnicę i chwilę zagnieć. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 50x30 cm.
Posmaruj ciasto masą serową i wysyp na nią równomiernie borówki.
Jeden dłuższy bok zwiń do środka (na 2/3 szerokości ciasta) i przykryj go dłuższym bokiem.
Zlep dokładnie ciasto i podziel je 12-14 równych części.
Weź kawałek ciasta w dłonie - jedna dłoń na jednym krańcu, druga na drugim. Przekręć oba krańce w przeciwległe strony i ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta.
Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę – masło, mąkę i cukier wymieszaj palcami w miseczce, aż do uzyskania konsystencji grubego piasku.
Gdy drożdżówki wyrosną, posmaruj je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp kruszonką.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz 25-30 minut.