Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Sabich

Sabich to popularny izraelski street food. To nietypowy mix składający się z grillowanego bakłażana, jajek, hummusu, warzyw, sosu tahini i pikantnej pasty zhug.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 4 chlebki pita
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Sos tahini

  • 100 g pasty tahini
  • 80 ml wody
  • 20 sok z 1 cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta soli

Sałatka warzywna

  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 2 dymki
  • łyżeczki siekanej natki pietruszki
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy

Zhug

  • 35 g kolendry siekanej
  • 20 g natki pietruszki siekanej
  • 2 zielone papryczki chili
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody

Kroki

Sos tahini

  • Przeciśnij ząbek czosnku przez praskę. Wymieszaj go w miseczce z tahini, solą, wodą i sokiem z cytryny. Jeśli jest zbyt intensywny, dodaj jeszcze 1-2 łyżki wody i sok z drugiej połówki cytryny. Odstaw.

Zhug

  • Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę. Odstaw.

Sałatka warzywna

  • Pomidory i ogórki pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj drobno posiekaną dymkę, natkę pietruszki, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę. Wymieszaj i odstaw.

Jajka

  • Ugotuj jajka na twardo (7-8 minut). Obierz i pokrój w plastry.

Bakłażan

  • Obierz bakłażana z czterech stron tak, żeby jego skóra wyglądała jak paski zebry. Pokrój go na 2,5-cm plastry.
  • Rozgrzej oliwę na patelni (grillowej lub tradycyjnej). Smaż bakłażana przez 6-8 minut, do zrumienienia po obu stronach. Przełóż go na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Kanapka

  • Zrób kieszonkę w chlebie pita. Wysmaruj ją sosem tahini*, ułóż na niej na zmianę bakłażana i jajka. Dodaj sałatkę, zhug i jeszcze trochę sosu z tahini.

Rady

*Kanapkę możesz też wzbogacić dodatkiem hummusu lub dodać go zamiast sosu z tahini, jeśli nie przepadasz za charakterystycznym smakiem pasty sezamowej.
Posiłek: brunch, drugie śniadanie, kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: izraelska
Słowo kluczowe: bakłażan, chlebek pita, do kanapek, domowy fast food, hummus, jaja, jajka, kanapka, kuchnie świata, lunch, pita, śniadania, street food, zdrowy lunch, zhoug