Umieść w misie miksera wodę (lekko ciepłą), mąki, cukier, sól, drożdże. Zagniataj na najmniejszych obrotach przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 - 1½ godziny (do podwojenia objętości).
Po wyrośnięciu przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 6 części (ok. 100 g każda). Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Przygotuj kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy, którą wstawisz do piekarnika.
Nastaw piekarnik na 250 stopni (góra-dół). Wstaw do niego blachę do pieczenia do nagrzania.
Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj kawałki ciasta na ok. 12-cm placki. Przełóż je na przygotowany wcześniej papier do pieczenia.
Gdy piekarnik się nagrzeje, przełóż papier z plackami na gorącą blachę. Wstaw z powrotem i piecz przez 4-5 minut.