Cofnij Email Link
+ servings
5 na 11 głosów

Curry z ciecierzycy i kalafiora

Curry z ciecierzycy i kalafiora to przepyszna propozycja na obiad bez mięsa w indyjskim stylu.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 duży kalafior
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki olej
  • łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • ryż basmati lub jaśminowy do podania
  • świeża kolendra do podania

Kroki

  • Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju (kokosowego lub rzepakowego). Wsyp curry, kumin i kurkumę i smaż na niedużym ogniu przez 2-3 minuty, by wydobyć z przypraw pełen aromat.
  • Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez kolejne 3 minuty.
  • Wlej mleczko kokosowe, wymieszaj.
  • Dodaj krojone pomidory, ciecierzycę i podzielonego na różyczki kalafiora. Dopraw solą, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  • Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 5 minut.
  • Podawaj z ryżem i posiekaną, świeżą kolendrą.
Posiłek: obiad
Kuchnia: indyjska
Słowo kluczowe: ciecierzyca, curry, fit obiad, indyjskie curry, jarski obiad, kalafior, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, orientalny obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, szybki obiad, tani obiad, wege