Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Zupa krem z porów z pełnoziarnistymi grzankami

Prosta w przygotowaniu, ale w smaku prawdziwa torpeda!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

Zupa

  • 2 duże pory
  • 1 cebula
  • 5 średnich ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr rosołu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Pełnoziarniste grzanki

  • 2-3 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1 łyżka masła

Kroki

Zupa

  • Pora dokładnie umyj i pokrój w talarki. Cebulę i czosnek pokrój w cienkie plastry. Obierz ziemniaki i pokrój w niedużą kostkę
  • Rozgrzej masło w garnku. Dodaj cebulę i pora. Smaż na małym ogniu aż warzywa zmiękną (ok. 4 minut).
  • Dodaj posiekany czosnek i pokrojone ziemniaki. Wymieszaj dokładnie i smaż przez ok. 2 minuty.
  • Zalej całość gorącym bulionem, dodaj sól i pieprz i gotuj przez 20 minut.
  • Po tym czasie zdejmij zupę z ognia. Gdy nieco ostygnie, zblenduj ją i dopraw jeszcze solą czy pieprzem, jeśli jest potrzeba.

Grzanki

  • 2 lub 3 kromki (w zależności od wielkości) chleba pełnoziarnistego posmaruj z obu stron masłem i pokrój w dość dużą kostkę.
  • Rozgrzej patelnię i rozłóż na niej pokrojony chleb. Smaż na małym ogniu ok. 2 minut lub do zrumienienia.
  • Gdy chleb się zrumieni, przełóż grzanki na drugą stronę i smaż ok. minuty.
Posiłek: obiad, zupa
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: por, ziemniaki, zupa