Cofnij Email Link
5 na 6 głosów

Pad thai z tofu

Pad thai z tofu to ekspresowy pomysł na obiad w stylu orientalnym. Makaron ryżowy i tofu skąpane w aromatycznym sosie to prawdziwa bajka!
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 125 g makaronu ryżowego wstęgi 3-5 mm
  • 200 g tofu
  • ½ papryki
  • 2 jaja
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 dymki
  • 70 g orzechów ziemnych niesolonych
  • garść kiełków fasoli mung
  • olej do smażenia

Sos

  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 3 cm kawałek imbiru starty
  • łyżki brązowego cukru
  • łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego

Do podania

  • 1 limonka
  • płatki chili
  • orzechy ziemne prażone

Kroki

  • Wszystkie składniki na sos wymieszaj w misce i odstaw.
  • Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw jeden kubek wody z gotowania - może się przydać.
  • Paprykę pokrój w paski. Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę. Posiekaj dymkę.
  • Jajka roztrzep w kubku, odstaw.
  • Rozgrzej 1-2 łyżki oleju w woku/głębokiej patelni. Wrzuć pokrojone tofu i smaż przez 5 minut, obracając co jakiś czas, by się zrumieniło.
  • Podlej patelnię odrobiną oleju i dodaj dymkę (białą część) i czosnek. Podsmaż chwilę i dodaj paprykę.
  • Wrzuć makaron, dodaj sos i wymieszaj. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dolej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.
  • Przesuń całość na jedną stronę patelni, a na drugą wlej jajka. Rozmieszaj je trochę, niech lekko się zetną, a następnie wymieszaj je razem z makaronem.
  • Dodaj zieloną część dymki, kiełki i orzechy. Zdejmij z ognia, wymieszaj.
  • Podawaj posypane płatkami chili, z dodatkową porcją orzechów i szczypioru z dymki.
Posiłek: obiad
Kuchnia: azjatycka, tajska
Słowo kluczowe: makaron ryżowy, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla singla, obiad wegetariański, obiad z makaronem, orientalny obiad, pad thai, pad thai z tofu, pomysł na szybki obiad, szybki obiad, tajski obiad, tofu