Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Kompot z rabarbaru z jabłkiem i miętą

Niezastąpiony smak wiosny z odświeżającą miętą.
Porcje 1 litr
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 450 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 duże jabłko lub dwa mniejsze
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gałązka mięty pieprzowej
  • 1 litr wody

Kroki

  • Umyj rabarbar i pokrój w kawałki szerokości ok. 2 cm. Obierz jabłko i pokrój w kostkę.
  • Do garnka z grubym dnem wsyp rabarbar i zacznij podgrzewać na średnim ogniu.
  • Po chwili posyp rabar cukrem, dodaj pokrojone jabłko, wodę i cynamon. Gotuj ok. 15 minut.
  • Po tym czasie odcedź kompot i dodaj do niego miętę dla świeżości i aromatu.
Posiłek: napoje
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: cynamon, jabłko, kompot, mięta, napoje, rabarbar