Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
Cukinie pokrój w plastry, cebulę w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.
Zagotuj wodę na makaron. Wyłącz gotowanie na minutę przed czasem podanym na opakowaniu.
Odcedź makaron, zostawiając wcześniej 1 szklankę wody z gotowania.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Dodaj kurczaka i smaż, aż zacznie się rumienić. Przełóż na talerz.
Na tę samą patelnię wrzuć cebulę, smaż na niedużym ogniu przez 2 minuty.
Dodaj cukinię i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż przez 3-4 minuty, aż cukinia zacznie mięknąć, ale nie za długo, bo się rozpadnie.
Dodaj z powrotem kurczaka i zdejmij patelnię z ognia.
W kubku rozmieszaj czubatą łyżkę śmietany z 4-5 łyżkami wody z gotowania makaronu. Przelej mieszankę na patelnię i wymieszaj z kurczakiem i cukinią.
Włącz gaz pod patelnią, dodaj sok z cytryny, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.
Przełóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki.