Go Back Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Rustykalna tarta z wiśniami

Rustykalna tarta z wiśniami, zwana też galette, to przepyszne ciasto z owocami. Lekko słodkie, kruche ciasto i kwaskowe wiśnie to wspaniałe połączenie.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godz. 30 min.

Składniki

Ciasto

  • 230 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 115 g masła
  • 5 łyżek lodowatej wody

Nadzienie

  • 700-800 g wiśni
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Pozostałe

  • bułka tarta do posypania ciasta
  • jajko z odrobiną mleka do posmarowania boków

Kroki

  • Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól, pokrojone w kostkę zimne masło oraz lodowatą wodę i szybko zagnieć na jednolitą masę (zwróć uwagę na to, żeby nie było grudek masła).
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie. Wydryluj wiśnie i przekrój na półówki.
  • Posyp owoce skrobią ziemniaczaną, ale jeszcze nie mieszaj, by nie puściły soku.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Przełóż go na papier do pieczenia wyłożony na blaszce do pieczenia.
  • Środek ciasta posyp mąką migdałową lub bułką tartą. Rozprowadź mąkę/bułkę pozostawiając 5-6 cm od krańca ciasta.
  • Dodaj cukier do wiśni i wymieszaj. Przełóż nadzienie na środek ciasta (tam, gdzie jest wysypana bułka tarta).
  • Zawiń boki ciasta na owoce i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp grubym cukrem.
  • Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto kruche, ciasto na lato, ciasto z owocami, galette, galette z owocami, galette z wiśniami, letnie ciasto, na lato, proste ciasto, rustykalna tarta z wiśniami, szybkie ciasto, tarta, tarta rustykalna, tarta z owocami, tarta z wiśniami, wiśnie