Zagotuj wodę w garnku. Dodaj tortellini i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy tortellini się gotuje, na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wlej sos pomidorowy (nie zapomnij przepłukać nieco wodą słoika - szkoda, żeby coś się zmarnowało!) i smaż na małym ogniu.
Gdy sos zaczyna się gotować na patelni, pokrój pepperoni w mniejsze kawałki. Dodaj je do sosu i cały czas smaż na niewielkim ogniu. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dodaj 2-3 łyżki wody z gotowania tortellini.
Dodaj do sosu łyżkę śmietany/serka i dokładnie wymieszaj.
Przełóż tortellini do sosu za pomocą łyżki cedzakowej. Dorzuć na patelnię szpinak i wszystko wymieszaj, aż składniki będą oblepione kremowym sosem.
Podawaj posypane świeżo startym parmezanem lub posiekaną natką pietruszki (albo jednym i drugim)