Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem to pyszny pomysł na szybki obiad. Wystarczy 20 minut, by przygotować to lekkie danie.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 250 g tortellini
  • 400 g sosu pomidorowego (u mnie sos Mutti z oliwkami)
  • 60 g pepperoni
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka śmietany kremówki lub kremowego serka typu Philadelphia
  • oliwa
  • sól, pieprz

Kroki

  • Zagotuj wodę w garnku. Dodaj tortellini i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Gdy tortellini się gotuje, na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wlej sos pomidorowy (nie zapomnij przepłukać nieco wodą słoika - szkoda, żeby coś się zmarnowało!) i smaż na małym ogniu.
  • Gdy sos zaczyna się gotować na patelni, pokrój pepperoni w mniejsze kawałki. Dodaj je do sosu i cały czas smaż na niewielkim ogniu. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dodaj 2-3 łyżki wody z gotowania tortellini.
  • Dodaj do sosu łyżkę śmietany/serka i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż tortellini do sosu za pomocą łyżki cedzakowej. Dorzuć na patelnię szpinak i wszystko wymieszaj, aż składniki będą oblepione kremowym sosem.
  • Podawaj posypane świeżo startym parmezanem lub posiekaną natką pietruszki (albo jednym i drugim)
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska, śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: fit obiad, kuchnie świata, makaron, makaron z sosem, obiad dla dwojga, obiad na dwa dni, obiad z makaronem, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, salami, sos pomidorowy, szybki obiad, tani obiad, tortellini, tortellini w sosie, włoski obiad