Wszystkie składniki na sos wymieszaj w misce i odstaw.
Brokuł oczyść i podziel je na różyczki o podobnej wielkości.
Wyjmij tofu z opakowania i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Powtórz 2-3 razy, aż pozbędziesz się zbędnego płynu.
Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę i przełóż do miseczki. Posyp 1½ łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie obtocz każdy kawałek.
Na patelni rozgrzej ok. 4 łyżki oleju roślinnego (olej powinien pokrywać całe dno patelni) i ułóż tofu, kostka po kostce, obok siebie. Kostki nie powinny się stykać, bo zaczną się kleić.
Smaż tofu przez 4-5 minut z jednej strony. Kiedy zacznie delikatnie się rumienić, przekręć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 4-5 minut.
W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i brokuł.
Gdy tofu będzie już rumiane z obu stron (łącznie na smażenie tofu należy liczyć ok. 10-12 minut), zmniejsz ogień do minimum i wlej na patelnię sos.
Wymieszaj wszystko i smaż chwilę, aż sos dokładnie pokryje wszystkie chrupiące kostki. Jeśli chcesz uzyskać więcej sosu, dolej nieco wody.
Na talerzu ułóż brokuł, obok ryż, a na ryżu otulone sosem tofu. Posyp dodatkowo prażonym sezamem i szczypiorem z dymki.