Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Pieczony pstrąg z masłem czosnkowo-ziołowym i warzywami

Szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej zjada. Świetny pomysł na efektowny obiad z superaromatycznym masłem ziołowym.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 2 świeże pstrągi o wadze ok. 300-350g
  • ½ kalafiora
  • ½ brokuła
  • 200 g mini marchewek
  • 75 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • nieduży pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz

Kroki

  • Ok. pół godziny przed rozpoczęciem przygotowań, wyjmij masło z lodówki, żeby zmiękło.
  • Ryby umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą gruboziarnistą.
  • Zblanszuj pokrojone w nieduże kawałki kalafiora i brokuła oraz mini marchewkę.
  • Przygotuj masło - wymieszaj w miseczce ogrzane w temperaturze pokojowej masło, dodaj posiekany koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  • Do każdego pstrąga włóż 3-4 plastry cytryny i 1/3 masła czosnkowo-ziołowego.
  • Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ryb. Wokół nich wyłóż zblanszowane warzywa. Wyłóż na warzywa pozostałą część masła.
  • Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200 st.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: jednogarnkowiec, pstrąg, ryba, z piekarnika