Go Back Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem

Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem to pyszny pomysł na posiłek w ciepły, letni dzień. Przygotujesz ją w 15 minut!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 15 min.

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 papryka
  • 1 duży ogórek
  • 4 pomidory
  • 2 dymki
  • 70 g oliwek (u mnie zielone i czarne)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4-5 serc karczochów w oleju
  • 100 g sera feta

Dressing

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczki ziół śródziemnomorskich (oregano, bazylia, tymianek, mięta, płatki czosnku)
  • sól, pieprz

Kroki

  • Paprykę, ogórka i pomidory pokrój w kostkę. Białą część dymki pokrój w cienkie piórka, szczypior posiekaj. Wszystko przełóż do miski.
  • Dodaj odcedzonego tuńczyka, karczochy i cieciorkę.
  • Oliwki przekrój na pół i wrzuć do miski.
  • Pokrusz palcami fetę lub pokrój w niedużą kostkę.
  • W kubku wymieszaj energicznie składniki na dressing.
  • Wlej dressing do miski i delikatnie wymieszaj, aż sos pokryje wszystkie składniki.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: drugie śniadanie, kolacja, lunch, obiad, sałatka
Kuchnia: grecka, śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: ciecierzyca, karczochy, kuchnie świata, lunch, ogórek, pomidory, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosta sałatka, sałatka, sałatka bez majonezu, sałatka na imprezę, sałatka śródziemnomorska, sałatka z tuńczykiem, szybka kolacja, szybka sałatka, tuńczyk, winegret, włoska sałatka, zdrowy lunch