Wyjmij tofu z opakowania i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
Tofu pokrój w 2-3 cm kostkę. Pokrój dymkę - rozdziel część zieloną i białą. Drobno posiekaj czosnek i obrany korzeń imbiru.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i 1 łyżkę oleju sezamowego. Gdy olej zacznie skwierczeć, zmniejsz ogień i ułóż tofu, kostka obok kostki, pamiętając o odstępach. Obsmaż tofu z każdej strony, aż nabierze złotego koloru.
Przełóż tofu z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
W międzyczasie przygotuj makaron soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przepłucz w zimnej wodzie, aż nitki przestaną się ze sobą sklejać.
Na patelnię wlej drugą łyżkę oleju sezamowego i wrzuć czosnek, imbir i białą część dymki. Podsmażaj przez 1 minutę na średnim ogniu.
Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj.
W kubku wymieszaj sos sojowy, cukier, pieprz i wlej na patelnię. Dodaj szczyptę płatków chilli, zieloną część dymki i wymieszaj, aż sos dokładnie oblepi cały makaron.
Dodaj tofu i smaż przez 1 minutę.
Zdejmij z ognia i ułóż na wierzchu cienko pokrojonego ogórka i rzodkiewki. Posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z limonką.