Go Back Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Frittata ze szparagami. Najprostsza.

Ta frittata ze szparagami to idealny pomysł na pyszne, pożywne i super zdrowe śniadanie.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • Nieduży pęczek szparagów najlepiej młodych, drobnych
  • 1 szalotka
  • 6 jajek
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 25 g parmezanu
  • sól, pieprz

Kroki

  • Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końce.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć szparagi - jeśli młode, to w całości, jeśli są starsze - pokrój je na drobniejsze kawałki. Smaż przez 2-3 minuty.
  • Dodaj posiekaną szalotkę i smaż jeszcze przez 1 minutę.
  • W misce rozmieszaj jajka, mleko, sól, pieprz i starty parmezan.
  • Zalej szparagi masą jajeczną i smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 15 minut do zrumienienia.
Posiłek: drugie śniadanie, lunch, śniadanie
Kuchnia: europejska, hiszpańska, śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: fit przepis, fit śniadanie, frittata, jaja, jajka, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, szparagi, szybkie śniadanie, zdrowe jedzenie, zdrowe śniadanie, zdrowy lunch, zdrowy przepis