Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
W blenderze zmiksuj ciasteczka i masło (może być chłodne, prosto z lodówki). Przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw tortownicę i podpiecz spód przez 10 minut.
Gdy spód się podpieka, przygotuj masę serową.
W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników, by nie napowietrzyć zbytnio masy.
Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i przełóż na niego masę serową.
Wstaw sernik przygotowany do pieczenia w kąpieli wodnej do piekarnika. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez 1 godzinę (lub 10-20 minut dłużej, jeśli środek cały czas będzie płynny).
Wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki, sernik pozostaw do wystudzenia w środku na 2 godziny.
Wyjmij sernik z piekarnika i studź jeszcze w formie na kratce, dopóki nie będzie całkowicie zimny.
Podawaj po schłodzeniu przez minimum 12 godzin w lodówce.