Cofnij Email Link
+ servings
5 na 14 głosów

Sernik nowojorski

Ten przepis na sernik nowojorski nigdy nie zawodzi. Sernik jest niesamowicie kremowy, aksamitny i bogaty. Po prostu przepyszny!
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny 30 min.

Sprzęt

  • Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki

Spód

  • 150 g ciasteczek digestive
  • 40 g masła

Masa serowa

  • 1 kg twarogu lub serka śmietankowego Philadelphia
  • 250 g cukru drobnego
  • 65 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże jaja
  • 250 g śmietany 18%

Kroki

  • Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • W blenderze zmiksuj ciasteczka i masło (może być chłodne, prosto z lodówki). Przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki na 15 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw tortownicę i podpiecz spód przez 10 minut.
  • Gdy spód się podpieka, przygotuj masę serową.
  • W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników, by nie napowietrzyć zbytnio masy.
  • Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i przełóż na niego masę serową.
  • Wstaw sernik przygotowany do pieczenia w kąpieli wodnej do piekarnika. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez 1 godzinę (lub 10-20 minut dłużej, jeśli środek cały czas będzie płynny).
  • Wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki, sernik pozostaw do wystudzenia w środku na 2 godziny.
  • Wyjmij sernik z piekarnika i studź jeszcze w formie na kratce, dopóki nie będzie całkowicie zimny.
  • Podawaj po schłodzeniu przez minimum 12 godzin w lodówce.

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej:
    • I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Najlepiej przygotować dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, ułożyć je na sobie na krzyż i postawić tortownicę na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, nieco szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
       
    • II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy. Piekąc w ten sposób przykrywam jeszcze górę tortownicy folią aluminiową, co potęguje wilgotność w cieście i przy okazji zapobiega żółknięciu sernika. Folię najczęściej zdejmuję na ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia.
  • Przed wstawieniem do lodówki, możecie jeszcze dodać śmietankową polewę: 200 ml kwaśnej śmietany zmieszajcie z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżeczką soku z cytryny. Taką polewę po prostu nałóżcie na ciasto.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: kąpiel wodna, kremowy sernik, sernik, sernik nowojorski, sernik pieczony, sernik pieczony w kąpieli wodnej, słynne przepisy, twaróg