Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie

Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie to pyszny pomysł na zdrowy posiłek dla całej rodziny. Idealnie kruchy spód i pełen smaku farsz to idealne połączenie!
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Sprzęt

  • Forma na tartę o średnicy 28 cm

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli

Farsz

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g sera ricotta
  • 3 duże jajka
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Kroki

  • Na stolnicy lub w misce umieść mąkę, jajko i pokrojone w niedużą kostkę zimne masło. Zagnieć tylko do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie zbyt suche (będzie się kruszyć) dodaj dodatkowe 1-2 łyżki lodowatej wody.
  • Uformuj z ciasta kulkę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Przełóż je do formy, dociśnij i odetnij wystające ponad formę brzegi. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
  • Wyjmij ciasto i nakłuj spód widelcem w kilku miejscach. Wyłóż spód papierem do pieczenia, wysyp na niego obciążniki do ciasta (u mnie sucha ciecierzyca) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół). Piecz przez 15-20 minut.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij z niego papier i obciążniki i piecz jeszcze przez 15 minut, aż będzie lekko złote.
  • Umyj dokładnie botwinę. Buraczki pokrój na cienkie plastry, a liście drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę i czosnek pokrojone w cienkie plastry (szczypiorek zachowaj na później).
  • Gdy cebula zmięknie, dodaj plastry buraczka. Smaż przez 3 minuty.
  • Dodaj na patelnię liście botwinki i podsmaż przez chwilę. Zestaw patelnię z ognia.
  • W misce wymieszaj ser ricotta, mleko, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  • Dodaj do masy zawartość patelni i wymieszaj.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż na nie farsz. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz tartę przez 20 minut.
Posiłek: kolacja, lunch, wypieki
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: botwina, botwinka, fit tarta, obiad bez mięsa, pomysł na zdrowe śniadanie, ricotta, tarta, tarta wegetariańska, tarta wytrawna, wege, zdrowa kolacja, zdrowe jedzenie, zdrowe przekąski, zdrowy lunch, zdrowy przepis