Wszystkie składniki na sos - jogurt, majonez, posiekany koperek i natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (opcjonalnie) umieść w słoiczku i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
200 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki majonezu, pęczek koperku, pęczek natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz
Paprykę i wędlinę pokrój w niedużą kostkę. Ser cheddar zetrzyj na tarce. Włóż składniki do miski.
60 g wędliny, 70 g papryki, 35 g sera cheddar
Do tej samej miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, jajka, serek wiejski, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
200 g mąki pszennej razowej, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, 3 jajka, 200 g serka wiejskiego, sól, pieprz
Smaż placuszki na beztłuszczowej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony.
Placuszki podawaj z sosem jogurtowym i ulubioną sałatą, np. rukolą.