Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem

Tarta z karmelizowaną cebulą i boczkiem to idealne połączenie kruchego ciasta i kremowego nadzienia, które świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy, przekąska na kolacji ze znajomymi czy jako prowiant na piknik.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 hours

Sprzęt

  • Forma na tartę o średnicy 28 cm

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki lodowatej wody opcjonalnie
  • łyżeczki soli

Nadzienie

  • 2 duże cebule
  • 200 g boczku
  • 20 g masła klarowanego
  • 80 g sera cheddar
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g śmietany kremówki
  • 150 ml mleka
  • 3 jajka
  • łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Kroki

  • Na stolnicy lub w misce umieść mąkę, jajko i pokrojone w niedużą kostkę zimne masło. Zagnieć tylko do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie zbyt suche (będzie się kruszyć) dodaj 1-2 łyżki lodowatej wody.
  • Uformuj z ciasta kulkę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Przełóż je do formy, dociśnij i odetnij wystające ponad formę brzegi. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
  • Wyjmij ciasto i nakłuj spód widelcem w kilku miejscach. Wyłóż spód papierem do pieczenia, wysyp na niego obciążniki do ciasta (u mnie sucha ciecierzyca) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół). Piecz przez 15-20 minut.
  • Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę pokrojoną w cienki plastry. Smaż ją na małym ogniu przez 15 minut, aż będzie złota i rumiana. Następnie przełóż ją na talerz do wystygnięcia.
  • Na tę samą patelnię wrzuć pokrojony w drobną kostkę boczek i smaż na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut, aż będzie zrumieniony i chrupiący.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij z niego papier i obciążniki i piecz jeszcze przez 15 minut, aż będzie lekko złote.
  • W misce wymieszaj energicznie śmietany, mleko, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  • Wyjmij ciasto z piekarnik i ułóż na nim cebulę, boczek, starty cheddar i zalej masą jajeczno-śmietanową. Piecz przez 30 minut.
Posiłek: kolacja, lunch, podwieczorek, wypieki
Kuchnia: francuska, polska
Słowo kluczowe: angielski deser, boczek, cebula, cheddar, jedzenie na piknik, tarta, tarta wytrawna, wypieki