Go Back Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi czereśniami

To szybkie ciasto czekoladowe jest obłędnie pyszne, wilgotne, puszyste i bardzo proste w przygotowaniu.
Porcje 12 porcji
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm

Składniki

  • 60 g kakao
  • 120 g masła
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 g suszonych czereśni
  • 3 łyżki rumu lub gorącej wody

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
  • 80 g masła

Kroki

  • Suszone czereśnie namocz w 3-4 łyżkach rumu lub gorącej wody.
  • Kakao, proszek do pieczenia, sodę i mąkę wymieszaj w misce.
  • W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.*
  • Dodawaj do masy jajka, jedno po drugim, dobrze ubijając.
  • Zmniejsz obroty miksera na średnie/niskie i powoli dosypuj mieszankę suchych składników z drugiej miski. Gdy dodasz już ok. połowy, wlej mleko do ciasta, cały czas miksując.
  • Dodaj pozostałe suche składniki i odcedzone suszone czereśnie, wymieszaj.
  • Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka.
  • Studź na kratce.

Polewa

  • W kąpieli wodnej roztop czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj.
  • Rozprowadź polewę na ostudzonym cieście.

Rady

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto czekoladowe, ciasto z czekoladą, ciasto z czereśniami, ciasto z owocami, czekolada, gorzka czekolada, na słodko, polewa czekoladowa, proste ciasto, suszone czereśnie, suszone owoce, szybkie ciasto