Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Bread pudding - popularny angielski deser z czerstwego ciasta drożdżowego

Bread pudding to delikatny, puszysty, a jednocześnie kremowy deser, w którym możecie wykorzystać resztki chleba tostowego, ciasta drożdżowego, czy chałki.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 40 min.

Składniki

  • 300 g czerstwego ciasta drożdżowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 ml mleka
  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Opcjonalnie

  • 50 g rodzynek

Kroki

  • Ciasto pokrój w nieduże trójkątne kawałki. Nie odkrawaj skórki!
  • W misce roztrzep jajka z cukrem, śmietanką i mlekiem.
  • Ciasto przełóż do naczynia do zapiekania i zalej masą jajeczną.
  • Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (termoobieg) i piecz przez 25-30 minut.
  • Najlepiej smakuje ciepły.
Posiłek: deser
Kuchnia: angielska
Słowo kluczowe: angielski deser, ciasto, ciasto drożdżowe, deser na święta, deser z resztek, drożdże, drożdżowe, kuchnie świata, pudding