Cofnij Email Link
5 na 1 głos

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Pyszny i prosty przepis na jajka faszerowane, które urozmaicą świąteczny stół.
Całkowity czas przygotowania 15 min.

Składniki

  • 5 jajek
  • 3-4 łyżeczki serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • garść świeżej bazylii lub natki pietruszki
  • szczypiorek do posypania

Kroki

  • Jajka włóż do garnka z zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez 7 minut (8 minut jeśli jajka są bardzo duże).
  • Odcedź ugotowane jajka i zalej je zimną wodą.
  • Gdy jajka przestygną obierz je i przekrój na pół. Wyjmij z jajek żółtka i przełóż do blendera.
  • Do blendera dołóż suszone pomidory, olej z suszonych pomidorów, serek kanapkowy, sól, pieprz i bazylię lub natkę pietruszki.
  • Zblenduj wszystko na dość jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta możesz dodać odrobinę majonezu.
  • Przekrojone na pół jaja ułóż na talerzu. Nałóż do nich farsz i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Posiłek: lunch, śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: jajka, jajka faszerowane, pomidory, potrawy wielkanocne, przepis na święta, suszone pomidory, wielkanoc