Cofnij Email Link
+ servings
5 na 6 głosów

Babka wielkanocna

Klasyczna, drożdżowa babka wielkanocna to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Jest puszysta, delikatna z wyraźnymi aromatami wanilii i cytryny. Nie zauważycie, kiedy zniknie ze stołu!
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 3 godziny

Składniki

  • 500 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 50 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży instant
  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 50 g rodzynek np. Helio
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • otarta skórka z ½ cytryny

Lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja

  • 50 g skórki pomarańczowej np. Helio
  • 30 g płatków migdałowych np. Helio
  • 30 g rodzynek

Kroki

  • Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj rozczyn (wskazówki poniżej).
  • Mleko i masło podgrzej, zestaw garnki z palników i pozostaw do ostygnięcia.
  • Wymieszaj rozczyn lub drożdże instant, mąkę, cukier, żółtka, mleko, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i sól. Zagniataj chwilę ciasto, a następnie dodaj rodzynki i dolej rozpuszczone masło. Zagnieć, aż ciasto będzie sprężyste i miękkie, ale dość luźne.
  • Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 - 1½ godziny, do podwojenia objętości.
  • Natłuść formę do babki masłem i oprósz bułką tartą.
  • Przełóż ciasto do formy (nie powinno przekraczać połowy wysokości formy), przykryj i odstaw do kolejnego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (góra-dół) i piecz przez 30-40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika. Po 10-15 minutach wyjmij je z formy i pozostaw do wystygnięcia na kratce.

Lukier i dekoracja

  • Wymieszaj energicznie cukier puder z wodą i sokiem z cytryny.
  • Polej lukrem babkę i udekoruj skórką pomarańczową, rodzynkami i migdałami.

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotowanie rozczynu: 50 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp 2 łyżki cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Posiłek: ciasto, wypieki
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto drożdżowe, ciasto na święta, deser na święta, drożdże, drożdżowe, kuchnia polska, przepis na święta, rodzynki, tradycyjne potrawy