Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj rozczyn (wskazówki poniżej).
Mleko i masło podgrzej, zestaw garnki z palników i pozostaw do ostygnięcia.
Wymieszaj rozczyn lub drożdże instant, mąkę, cukier, żółtka, mleko, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i sól. Zagniataj chwilę ciasto, a następnie dodaj rodzynki i dolej rozpuszczone masło. Zagnieć, aż ciasto będzie sprężyste i miękkie, ale dość luźne.
Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 - 1½ godziny, do podwojenia objętości.
Natłuść formę do babki masłem i oprósz bułką tartą.
Przełóż ciasto do formy (nie powinno przekraczać połowy wysokości formy), przykryj i odstaw do kolejnego wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (góra-dół) i piecz przez 30-40 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z piekarnika. Po 10-15 minutach wyjmij je z formy i pozostaw do wystygnięcia na kratce.